Αν διαπιστώσετε ότι ο γιος σας έχει το «μικρόβιο» του χορού μην τον αποθαρρύνετε

Χορός και Αγόρια

Ποιος είπε ότι οι χοροί είναι μόνο για κορίτσια; Υπάρχουν πολλά αγόρια με τεράστιο ταλέντο στον χορό το οποίο φυσικά μένει ανεκμετάλλευτο ή δεν ανακαλύπτεται ποτέ, γιατί δεν τους δίνονται ευκαιρίες. Παρ’ όλο που οι γονείς συνήθως ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες, όσον αφορά στα αγόρια και τον χορό…τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Από μικρή ηλικία τα αγόρια μεγαλώνουν με το στερεότυπο ότι «ο χορός είναι για τα κορίτσια». Ας μην κρυβόμαστε. Ο μεγάλος φόβος των γονιών είναι μήπως ο χορός επηρεάσει «αρνητικά» τους γιους τους. Σίγουρα υπάρχουν χορευτές που υπερβάλουν στις κινήσεις τους και στην έκφρασή τους, καθώς και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαίους παρόλο που όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι άσχετοι. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο στον χορό. Σε οποιοδήποτε άθλημα, η υπερβολή και η αλαζονεία έχουν μεγάλη επίπτωση στην εικόνα των αθλητών. Ο χορός είναι μία εξαιρετική σωματική άσκηση τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Ενδυναμώνει και γραμμώνει το σώμα, τονώνει τους μύες, ενώ αυξάνει την ισορροπία και τον συντονισμό των άκρων. Αν το παιδί σας επιλέξει να μάθει χορό μην πανικοβληθείτε. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές θα νοιώσετε μεγάλη σιγουριά για την εξέλιξη του παιδιού σας στον χορό, αλλά θα βοηθήσετε και το ίδιο να νοιώσει άνετα με τον εαυτό του αποκτώντας αυτοπεποίθηση για αυτό που αγαπά.

Ενθαρρύνετέ τον να αναπτύξει τις χορευτικές του ικανότητες. Αν διαπιστώσετε ότι ο γιος σας έχει το «μικρόβιο» του χορού μην τον αποθαρρύνετε. Βοηθήστε τον να καλλιεργήσει το ταλέντο του και κυρίως να διαπιστώσει ποιο ή ποια είδη χορού προτιμά.

Δώστε στο παιδί σας αντρικά πρότυπα. Παρακολουθήστε μαζί χορευτικά σόου από επαγγελματίες χορευτές, επισκεφτείτε σχολές χορού ή νοικιάστε ταινίες που έχουν σχέση με τον χορό (π.χ. “Step up”, “Mambo kings”, “Take the lead”, “Shall we dance”). Δείξτε του οι και οι άντρες μπορούν να χορέψουν, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Συγκρίνετε τον χορό με άλλα αθλήματα. Να υπενθυμίζετε συχνά στο παιδί σας (και στον εαυτό σας) ότι ο χορός είναι άθλημα που βοηθά όχι μόνο στην εκγύμναση των μυών του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς), αλλά και στην ενδυνάμωση του σκελετού. Ο χορός αποτελεί την δεύτερη καλύτερη αερόβια άσκηση μετά την κολύμβηση.

Δώστε του την ελευθερία να μπορεί να σταματήσει τον χορό όποτε θέλει. Σε περίπτωση που έχει μεγάλο φόρτο δραστηριοτήτων μην τον πιέζετε (άμεσα ή έμμεσα) να σταματήσει τον χορό, μπορείτε να του θυμίσετε απλά ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μάθει χορό τώρα, αλλά ότι αν θέλει μπορεί να συνεχίσει αργότερα. Αν όντως αγαπά τον χορό θα επιδιώξει από μόνος του να ακολουθήσει το όνειρό του όποτε νοιώθει έτοιμος γι’ αυτό.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο Κοινωνικός χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.