επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία του χορευτή

Contemporary Dance

Ο σύγχρονος χορός προέκυψε ως μία μορφή «επανάστασης» ενάντια στις αυστηρές αρχές του μπαλέτου.

Επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία του χορευτή και όχι σε βήματα με συγκεκριμένη δομή όπως συμβαίνει στο μπαλέτο.

Οι χορευτές του σύγχρονου απορρίπτουν τους περιορισμούς που επιβάλει το κλασσικό μπαλέτο και, αντίθετα, ευνοούν κινήσεις που απορρέουν από τα εσωτερικά τους συναισθήματα. Ο σύγχρονος χορός εναντιώνεται στην αυστηρά δομημένη τεχνική και στην στολή και τα παπούτσια μπαλέτου, γι’ αυτό και οι χορευτές αυτού του στιλ εκτελούν κινήσεις με μεγαλύτερη ελευθερία, φορούν ρούχα που τους εκφράζουν και συχνά είναι χωρίς παπούτσια.

Βασικά χαρακτηριστικά του χορού είναι η ελευθερία και η έντονη εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των χορευτών. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου, που τον διαφοροποιεί από το μπαλέτο, είναι η σκόπιμη χρήση της βαρύτητας. Σε αντίθεση με τους χορευτές του μπαλέτου που προσπαθούν να φαίνονται διαρκώς άνετοι και ελαφριοί πάνω στις μύτες των ποδιών τους, οι χορευτές του σύγχρονου χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός τους για να ενισχύσουν τις κινήσεις τους, ενώ οι χορογραφίες τους συχνά περιλαμβάνουν «πτώσεις» στο έδαφος και φιγούρες στο πάτωμα.

Το σύστημα της Contemporary Dance Association (CDA) προσφέρει το πρώτο σύγχρονο πρόγραμμα χορού που διατίθεται για σχολές χορού σε όλη τη χώρα. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στα οφέλη, την αξία και την απόλαυση του σύγχρονου, ενώ επιτρέπει στους μαθητές να μελετήσουν ένα είδος χορού σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο. Το CDA έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών ειδικά σχεδιασμένο, σύμφωνα με τις τεχνικές Graham και Cunningham.

Ο σύγχρονος χορός της ISTD επιτρέπει στους χορευτές να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να θέτει κανόνες και περιορισμούς, γι’ αυτό και αποτελεί την απόλυτα ελεύθερη έκφραση κάθε χορευτή. Eίναι ένα από τα πιο κυρίαρχα είδη χορού σε όλο τον κόσμο.

Το Rambert Grades είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών. Είναι προσβάσιμο για όλα τα άτομα από όλα τα υπόβαθρα. Το Rambert Grades είναι ένας οργανισμός βραβείων αναγνωρισμένος από το The Office of Qualifications and Examinations Regulations (Ofqual) και συνεργάζεται επίσημα πια με την Royal Academy of Dance.

Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται μετά από εξετάσεις είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι.